Skip to content

Consequenties Wet werk en zekerheid in het onderwijs

De Wet werk en zekerheid gaat per januari 2015 in en heeft grote gevolgen voor zowel werknemers als werkgevers. Wat zijn de gevolgen voor het onderwijs? 

Meer zekerheid voor tijdelijke werknemers, dat is één van de doelen van de WWZ. Voor schoolbesturen brengt de wet echter problemen met zich mee. Het wordt namelijk lastiger om vervanging te vinden in het geval van bijvoorbeeld een zieke leerkracht. Na drie tijdelijke contracten is een schoolbestuur namelijk verplicht de werknemer in vaste dienst te nemen.

100% bezetting
Zoals het hoort in het onderwijs worden leerkrachten altijd vervangen. Soms gebeurt dat door vaste krachten, maar vaak genoeg zijn er extra handen van buitenaf nodig. Een klas zonder leraar of lerares laten staan is geen optie. Een school ontkomt er op die manier niet aan om gebruik te maken van tijdelijke krachten. Er moet een bezetting van 100 procent zijn.

Het gevolg is dat wanneer de wet wordt ingevoerd, een invalkracht na een aantal keer invallen een vast contract hoort te krijgen. Ook als het slechts enkele dagen betreft. Voor werknemers geeft dit wat meer zekerheid, hoewel ze op die manier gedwongen worden minder flexibel te zijn. Voor de werkgevers is het financieel meestal onhaalbaar om altijd zeker te zijn van vervanging.

Advies
Het Ministerie van Sociale Zaken heeft onlangs een advies uitgebracht als reactie op een brandbrief van verschillende schoolbesturen. Zij stelt een samenwerking voor tussen de besturen. Die kunnen samen een pool met leerkrachten opstellen en wisselen deze uit als er nood aan de man is. Al deze ‘poolers’ zijn vast in dienst bij de besturen en kunnen dus onderling invallen, mocht er sprake zijn van bijvoorbeeld ziekte. Scholen bundelen op die manier hun krachten, leerkrachten krijgen de zekerheid die hun is beloofd en er is altijd 100% bezetting.

Uiteraard is het nog gissen naar de precieze uitvoering van dit advies, maar naar verluidt zullen verschillende besturen de samenwerking aangaan. Op die manier hopen zij zeker te zijn van leraren voor de klas en tegelijkertijd de financiën te kunnen handhaven.

Door de nieuwe wet wet werk en zekerheid (Wwz) is een aantal regels rondom flexibele arbeid, WW en ontslag ingrijpend veranderd.

Capaciteitsplanning als antwoord op verminderde flexibiliteit. Capaciteitsplanning WWZOndersteuning voor vervangingspools

De nieuwe wet Werk & Zekerheid raakt de vervangerspraktijk in de kern. Het plannen van vervangers, opvangen van pieken en het beheer van de flexibele schil veranderen ingrijpend. De oplossing is echter voorhanden. De vervangingstool van Salure is speciaal gemaakt om dit proces volledig te faciliteren en risico’s te minimaliseren.

Beheerst plannen

Bij het inplannen van de vervangers houdt de vervangingstool voor u rekening met eventuele arbeidsrechtelijke risico’s. U voorkomt dat u onbewust een risico aangaat. In de overzichtelijke en gebruikersvriendelijke planning kunt u gemakkelijk een vervanger selecteren.

Beheerst inplannen. De tool houdt voor u rekening met de WWZ. Met enkele klikken heeft u een vervanger ingepland:

Intelligente filters om vervangers te selecteren.

Aanvraag demonstratie

5 redenen om te kiezen voor de Vervangingstool:

 1. Efficiënt
  Door de communicatie te automatiseren en de selectie van vervangers te vereenvoudigen bespaart u een hoop tijd!
 2. Gebruiksvriendelijk
  In een paar klikken heeft u een verlof- of verzuimmelding aangemaakt en een vervanger ingepland. Ook is er uitgebreide tour beschikbaar die het hele proces duidelijk uitlegt.
 3. Overal beschikbaar
  Omdat de VV-tool webbased is, kunt u ook op uw tablet en smartphone verder werken. Ook is er een app beschikbaar waarmee de communicatie met vervangers nog makkelijker is.
 4. Overzichtelijk
  Binnen de VV-tool zijn er diverse dashboards beschikbaar waarin u de beschikbaarheid van vervangers kunt bekijken en de vervangingen per verlof- of verzuimmelding.
 5. Samenwerking
  Door de uitgebreide autorisatieniveaus kunnen verschillende partijen betrokken worden (bijv. HR en management) en kan er op locatieniveau worden geautoriseerd.

Oplossing

De vervangingstool is een exclusieve tool die slim en snel een vervanger vindt voor uw werknemers. De Wet Werk en Zekerheid is volledig geïntegreerd, met signalen, automatische blokkades en dashboards voor inzicht. Weg met de hectiek, onaangename verrassingen en de onregelmatigheid. Met de VV-tool wordt consistentie en stabiliteit binnen uw instelling of bedrijf gegarandeerd!

Salure kan met haar systeemoplossing voor de vervangingspraktijk direct aansluiten / koppelen op in gebruikte HR systemen van de aangesloten besturen en biedt een concreet antwoord op bovenstaande vragen. Kortom een adequate oplossing voor het vervangingsproces! Inmiddels benutten veel schoolbesturen onze oplossing (tot hun volle tevredenheid).