Skip to content

Onderwijs zzp-er in het nauw

Zzp-ers in het onderwijs krijgen, net als in de zorg, een tik op de vingers van de Belastingdienst. Volgens de instantie is er bij deze groep sprake van een verkapt dienstverband. Hierdoor zullen de betreffende ‘zelfstandigen zonder personeel’ hun belastingvoordelen verliezen.

Ongeveer 10.000 zelfstandigen raken op die manier hun vergunning kwijt en zullen bij (één van) hun opdrachtgever(s) om een vast contract moeten vragen. Die opdrachtgever zal sociale premies en belasting moeten afdragen voor zijn personeel. Dat is precies de reden waarom de Belastingdienst streng optreedt; de overheid loopt jaarlijks (naar eigen zeggen) miljoenen euro’s mis door de vele ‘schijnzelfstandigen’. Vooral de ten onrechte verleende ondernemersaftrek zou een hoop schade berokkenen aan de Nederlandse schatkist.

Case Saxion Hogeschool
In februari van dit jaar kwam naar buiten dat de Saxion Hogeschool zo’n 120 freelance docenten in dienst had die wel een vast lesrooster moesten volgen. De Belastingdienst concludeerde dat hier sprake was van schijnzelfstandigheid. De zzp-ers mogen sindsdien geen les meer geven op school.

Saxion is zeker niet de enige onderwijsinstelling die gebruik maakt van zzp-ers. Al meerdere keren hebben verschillende instellingen een naheffing van de Belastingdienst ontvangen als sanctie tegen het inzetten van freelancers onder de verkeerde voorwaarden. Overigens er in de wet niets aangepast, de Belastingdienst is alleen strenger gaan toezien op zzp-ers in het onderwijs en de zorg.

Gevolgen in het onderwijs
Wat vooral gevoeld zal worden, is dat de Belastingdienst strenger zal optreden en beter zal controleren of de zelfstandigenverklaring terecht is afgegeven. In het onderwijs zal meer geschoven moeten worden om freelance docenten aan te nemen en aan de voorwaarden van de zzp-verklaringen te voldoen.