Skip to content

Nederlandse docenten zien salaris dalen

De salarissen van Nederlandse docenten zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Uit onderzoek van vacaturesite Adzuna, blijkt dat het loon voor docenten ruim een derde lager ligt dan dat voor mensen met een vergelijkbare achtergrond.
Het onderzoek, dat in mei 2014 is uitgevoerd, heeft openstaande vacatures voor docenten vergeleken met officiële cijfers over lonen van onderwijzers uit 2011. Vacatures zijn over het algemeen een goede indicator van gemiddelde actuele salarissen.
Internationale lijst
Nederlandse docenten uit het voortgezet onderwijs stonden in 2011 vierde op de internationale lijst met gemiddelde salarissen. Destijds lag het gemiddelde salaris voor docenten 16 procent lager dan het gemiddelde loon voor de werknemers met een vergelijkbare achtergrond. Inmiddels is er sprake van bijna 35 procent minder loon dan voor vergelijkbare vacatures. Op dit moment bedraagt het salaris voor docenten voor openstaande vacatures €32.062.
Economie
Een reden voor de verslechterde situatie voor docenten in het voortgezet onderwijs, zou het bevriezen van de lonen kunnen zijn. Daarnaast denkt Azuna dat de economische crisis ook invloed gehad heeft op de dalende lonen van onderwijzers.