Skip to content

Gevolgen Miljoenennota 2015 voor het onderwijs

In het onderwijs staat veel te gebeuren komende jaren. Uit de Miljoenennota van 2015 zijn de volgende maatregelen bekend gemaakt die invloed hebben op het onderwijs.

Salaris
De salarissen van docenten gaan per 2015 de markt volgen in plaats van dat de nullijn wordt aangehouden.

Mbo
Er wordt elk jaar 25 miljoen euro vrijgemaakt, zodat er in het middelbaar beroepsonderwijs meer wordt ‘ uitgeblonken’. Mbo-opleidingen worden voortaan afgerekend op hun prestaties. Voor technische opleidingen die zicht bieden op werk, komt een apart potje van 75 miljoen euro.

Hoger onderwijs
Om 15.000 leraren een bachelor- of masteropleiding te laten volgen, wordt er 115 miljoen euro vrijgemaakt. Alle docenten krijgen een persoonlijk opleidingsbudget en tijd voor bijscholing. Dit geld komt uit de hervorming van de studiefinanciering en de introductie van het studievoorschot.

Sociaal leenstelsel
De invoering van een sociaal leenstelsel staat gepland voor september 2015. Het levert daarom voor de begroting nog geen geld op. De financiële gevolgen laten nog enkele jaren op zich wachten.

Algemeen

– De ov-kaart blijft bestaan en wordt beschikbaar voor alle mbo’ers.
– De regering investeert extra in het primair, voortgezet en beroepsonderwijs, onder meer via de ontwikkeling van een meester-gezelsysteem.